Η Ομάδα Εργαστηρίου Αλληλεγγύης δημιουργήθηκε στις αρχές της οικονομικής κρίσης, όπου τα προβλήματα στις οικογένειες άρχισαν να γίνονται εμφανή και στην καθημερινή σχολική ζωή με σκοπό να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, μαθητές του σχολείου και τις οικογένειές τους. Η ίδρυσή της ομάδας οφείλεται στον εθελοντισμό των καθηγητριών του σχολείου, Περάκη Αλεξάνδρας και Κυριαζή Έλλης, οι οποίες εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το εγχείρημα. Το Εργαστήρι Αλληλεγγύης απαρτίζεται από εθελοντές μαθητές του 10ου Γυμνασίου Λάρισας που εργάζονται με αμείωτη διάθεση για δημιουργία εμφυσώντας κάθε χρόνο στους νεοεισερχόμενους μαθητές τις αξίες της προσφοράς, του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, του ουμανισμού αλλά και του σεβασμού στο περιβάλλον και τον πλανήτη. Ένθερμοι υποστηρικτές του Εργαστηρίου Αλληλεγγύης είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητικές κοινότητες, η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου.

Το Εργαστήρι Αλληλεγγύης υποστηρίζει τις παρακάτω δράσεις:                                             

 

  •  «Ένα σχολείο-αγκαλιά για τους μαθητές»: μία δράση αλληλεγγύης και εθελοντισμού που υλοποιείται εδώ και χρόνια στο σχολείο μας. Οι εθελοντές μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας δουλεύουν αθόρυβα και ασταμάτητα κάθε σχολική χρονιά στο εργαστήρι ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Κατασκευάζουν όμορφα καλλιτεχνήματα, καταθέτουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, τον πολύτιμο χρόνο τους, την ψυχή τους σε κάτι «ιερό», όπως χαρακτηρίζουν το σκοπό του εγχειρήματος. Με πολλή χαρά παραμένουν τα μεσημέρια στο σχολείο, «χάνονται» στα διαλείμματα στο Εργαστήρι των Καλλιτεχνικών, εκμεταλλεύονται δημιουργικά κάθε «κενό» που προκύπτει στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους δίνοντας την αίσθηση μιας «συνωμοσίας… για καλό σκοπό!». Ένα σωρό καλούδια φτιαγμένα από τα χέρια τους, τακτοποιημένα όμορφα στους πάγκους περιμένουν τη σειρά τους στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις (bazaar) που διοργανώνει, κάθε χρόνο, ο Δήμος Λαρισαίων: λαμπάδες πασχαλινές, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ιδιαίτερα κοσμήματα φτιαγμένα από τις κάψουλες του espresso καφέ, γλαστράκια από τσιμέντο που κατασκευάζουν στο μάθημα της Χημείας, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά μπουκάλια), κασπό για τις γλάστρες, τσάντες ζωγραφισμένες στο χέρι… μέχρι και χειροποίητες χάρτινες σακούλες συσκευασίας! όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη. Τα έσοδα διατίθενται για την οικονομική στήριξη συμμαθητών του σχολείου μας και των οικογενειών τους. 
  • “… στο καπάκι!”: Η δράση αφορά τη συλλογή πλαστικών πωμάτων (καπακιών), η οποία υλοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από όλους τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Σκοπός της δράσης είναι η συμβολή του σχολείου στην αγορά αναπηρικών αμαξιδίων σε συνανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Η προσπάθεια της σχολικής μας κοινότητας διαδόθηκε γρήγορα και είχε τη στήριξη εθελοντών γονέων και συμπολιτών της γειτονιάς, μαθητών και εκπαιδευτικών του 27ου Δημοτικού σχολείου και του 10ου Γενικού Λυκείου Λάρισας. Πολύ σύντομα δημιουργήθηκε ένας διευρυμένος πυρήνας που σήμερα περιλαμβάνει σχολεία της Χάλκης, της Τερψιθέας, τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τον ΟΑΕΔ Λάρισας, τη ΔΕΥΑΛ, τα «Ενωμένα Φροντιστήρια Λάρισας», το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Θεσσαλίας, καθώς και πολίτες – εθελοντές, με αποτέλεσμα το σχολείο μας να έχει γίνει κέντρο συλλογής. Η συνεργασία μας με το ΕΕΕΚ Βόλου καρποφόρησε θετικά με την αγορά δύο αμαξιδίων ειδικού τύπου και η συνεργασία μας με το Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Βόλου «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» συνεχίζεται μέχρι σήμερα αποστέλλοντας έως τώρα περίπου 2 τόνους πλαστικά καπάκια. Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς διοργανώνεται, ως «εκδήλωση χαράς και προσφοράς», η επιχείρηση μεταφοράς των καπακιών από όλους τους μαθητές με τη δωρεά συνδρομή φορτηγού από γονέα.
  • «Παιδικά Χαμόγελα»: Η δράση έχει ως σκοπό ακριβώς αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος της, δηλαδή να μοιράσει χαμόγελα σε παιδιά. Οι μαθητές/τριες του 10ου Γυμνασίου, κάθε χρόνο, εκφράζουν έμπρακτα την ευαισθησία για τους μικρούς φίλους του «Χαμόγελου του Παιδιού» Λάρισας και έχουν βραβευτεί πολλές φορές για τις πρωτοβουλίες τους από τον Πρόεδρο, κ. Γιαννόπουλο. Ειδικά, τη σχολική χρονιά 2019/20:

 

  • σε ειδική συγκέντρωση όλων των μαθητών στην αυλή του σχολείου, το 15μελές με πρωτοβουλία του, παρέδωσε 17 κιβώτια με ρούχα και παιχνίδια σε εκπρόσωπο του παραρτήματος Λάρισας,
  • μαθήτριες του σχολείου, με αφορμή το έθιμο του Μάρτη, έφτιαξαν χειροποίητα βραχιόλια-«μαρτάκια» και με τα έσοδα από την πώλησή τους αγόρασαν και προσέφεραν επιτραπέζια παιχνίδια,
  • οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Γ1 δώρισαν το χρηματικό υπολειπόμενο ποσό των 70€ του ταμείου τους.

Η δράση «Παιδικά Χαμόγελα» επεκτείνεται και εκτός ορίων του νομού Λάρισας. Το σχολικό έτος 2017/18, οι μαθητές βραβεύτηκαν από τον πρόεδρο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Μαρωνίτη για τη συμβολική κίνηση προσφοράς, δωροεπιταγής 200€, σε ελληνικές, άπορες οικογένειες.

Title