Τμήμα Ένταξης 10ου Γυμνασίου Λάρισας

Το Τμήμα Ένταξης αποτελεί μια δομή της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί εντός του Γενικού Σχολείου. Αποτελεί ξεχωριστό τμήμα μέσα στη σχολική μονάδα και δέχεται μαθητές από όλες τις τάξεις.

Στόχος του είναι η εκπαιδευτική υποστήριξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εντός του σχολικού ωραρίου, μέσα από τα εξειδικευμένα, ατομικά ή ομαδικά, εκπαιδευτικά προγράμματα που τους παρέχει.Τα προγράμματα αποσκοπούν όχι μόνο στην παρέμβαση σε δεξιότητες του μαθητή, ώστε οι δυσκολίες του να είναι διαχειρίσιμες, αλλά και στη λειτουργική ένταξή του στην τάξη και, πάνω απ’ όλα, στην αυτονόμησή του στο πλαίσιο της σχολικής ζωής και κοινωνίας.

Καθώς χρέος κάθε σχολείου είναι να εκπληρώνει τον παιδαγωγικό ρόλο του, να καλύψει, δηλαδή, πρωτίστως γνωστικά, αλλά και κοινωνικά και συναισθηματικά τον ευρύτερο δυνατό αριθμό μαθητών, αποφεύγοντας τον αποκλεισμό, το Τμήμα Ένταξης στους κόλπους ενός σχολείου ουσιαστικά προάγει την ποιότητά του καθώς παρέχει σε περισσότερους μαθητές ευκαιρίες πρόσβασης στη γνώση.

Θα ήταν προς το συμφέρον κάθε μαθητή, αν οι γονείς παρατηρώντας οποιαδήποτε δυσκολία στο παιδί τους, εμπιστευτούν και συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την καλύτερη καθοδήγηση και προσπάθεια άρσης αυτών των δυσκολιών.

Το Τμήμα Ένταξης του σχολείου μας ιδρύθηκε και στελεχώθηκε με εκπαιδευτικούς (φιλόλογο, μαθηματικό, φυσικό) από το σχολικό έτος 2016-17. Στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, εξοπλισμένη με κατάλληλη για τη διδασκαλία υλικοτεχνική υποδομή (laptop, projector, οθόνη προβολής) και “φιλοξενεί” τη Βιβλιοθήκη του σχολείου.

Φανή Τσολάκη

Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής