Η Βιβλιοθήκη του 10ου Γυμνασίου Λάρισας

Η ύπαρξη μιας σχολικής βιβλιοθήκης θεωρείται πλέον αναπόσπαστο κομμάτι ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος κατά την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.

Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, η δημιουργία μιας βιβλιοθήκης που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση των μαθητών σε ποικίλα εξωσχολικά συγγράμματα και  θα παρέχει τη δυνατότητα δανεισμού των τελευταίων, αποτέλεσε βασική επιδίωξη όλων των εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.

Κύριος στόχος είναι η στροφή των μαθητών  προς την ανάγνωση βιβλίων και η καλλιέργεια της φιλικής σχέσης με τη λογοτεχνία αλλά και γενικότερα με το εξωσχολικό βιβλίο, ο εμπλουτισμός των γνώσεων τους μέσα από  ποικίλες πηγές, η ανάπτυξη δεξιοτήτων ανεύρεσης, επεξεργασίας και κριτικής αποτίμησης, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, ιδίως σήμερα, που κυριαρχούν τα ψηφιακά  μέσα ψυχαγωγίας, τα οποία οδηγούν στην αποστασιοποίηση από τα βιβλία.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων διενεργούνται κατά καιρούς διάφορες δραστηριότητες, όπως εκθέσεις  βιβλίων εντός σχολικού χώρου, συμμετοχή των μαθητών μας σε προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, ενημερωτικές συναντήσεις μαθητών και γονέων με εκπαιδευτικούς για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων με στόχο την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο.

Με τη συμβολή τόσο των εκπαιδευτικών του σχολείου μας, όσο και διαφόρων εξωσχολικών παραγόντων – δωρητών βιβλίων, όπως εκδοτικών οίκων, αλλά και μεμονωμένων ατόμων, η βιβλιοθήκη έχει εμπλουτιστεί με μερικές εκατοντάδες τίτλους βιβλίων και σήμερα αποτελεί χώρο πολιτισμού, λογοτεχνικής αναζήτησης και πνευματικής καλλιέργειας για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, η δημιουργία της Λογοτεχνικής Ομάδας «Οι Λογοτεχνίτες», βασισμένη σε μία πρωτοβουλία δραστήριων και ανήσυχων μαθητριών, συνεπικουρεί στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Από το σχολικό έτος 2019/20, η βιβλιοθήκη στεγάζεται στην αίθουσα του Τμήματος Ένταξης και κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία του Ομίλου Alfa Wood GROUP. Διαθέτει δύο Η/Υ για την αναζήτηση πληροφοριών, δωρεά της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» και η οργάνωση και η λειτουργία της γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές εκπαιδευτικούς του σχολείου μας.

Το ωράριο λειτουργίας είναι: Δευτέρα – Πέμπτη – Παρασκευή: 13:15-14:30

Υπεύθυνες καθηγήτριες Βιβλιοθήκης

Φανή Αντωνίου – Μέρτζου Κατερίνα – Πιπίλη Ελένη