Διακρίσεις/Βραβεύσεις, Δραστηριότητες, Μαθητές/Μαθήτριες, Νέα/Ανακοινώσεις

“Ένα σχολείο – αγκαλιά για τους μαθητές”. Πανελλήνια Διάκριση του 10ου Γυμνασίου Λάρισας!

[Σχολικό Έτος 2018/19]

Πανελλήνια Διάκριση απέσπασε το 10ο Γυμνάσιο Λάρισας στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό  “Bravo schools– Δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο” για τη Δράση Αλληλεγγύης: «Ένα σχολείο – αγκαλιά για τους μαθητές». Η δράση βραβεύτηκε, ως η καλύτερη πανελλαδικά εκπαιδευτική προσέγγιση στον Παγκόσμιο Στόχο 1 – «Μηδενική Φτώχεια», ένας από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το σχολείο εντάσσεται πλέον στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ κάθε μαθητής ορίζεται πρεσβευτής αυτών των στόχων.

Τί είναι η δράση “Ένα σχολείο-αγκαλιά για τους μαθητές”;

«Ένα σχολείο-αγκαλιά για τους μαθητές» είναι μία από τις τρεις δράσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού που υλοποιούνται εδώ και χρόνια στο σχολείο μας. Οι εθελοντές μαθητές και μαθήτριες δουλεύουν αθόρυβα και ασταμάτητα κάθε σχολική χρονιά, ως μέλη της Ομάδας Ενδιαφερόντων “Εργαστήρι Αλληλεγγύης”. Κατασκευάζουν όμορφα καλλιτεχνήματα, καταθέτουν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους, τον πολύτιμο χρόνο τους, την ψυχή τους σε κάτι «ιερό», όπως χαρακτηρίζουν το σκοπό του εγχειρήματος. Με πολλή χαρά παραμένουν τα μεσημέρια στο σχολείο, «χάνονται» στα διαλείμματα στο Εργαστήρι των Καλλιτεχνικών, εκμεταλλεύονται δημιουργικά κάθε «κενό» που προκύπτει στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους δίνοντας την αίσθηση μιας «συνωμοσίας… για καλό σκοπό!». Ένα σωρό καλούδια φτιαγμένα από τα χέρια τους, τακτοποιημένα όμορφα στους πάγκους περιμένουν τη σειρά τους στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις (bazaar) που διοργανώνει, κάθε χρόνο, ο Δήμος Λαρισαίων: λαμπάδες πασχαλινές, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ιδιαίτερα κοσμήματα φτιαγμένα από τις κάψουλες του espresso καφέ, γλαστράκια από τσιμέντο που κατασκευάζουν στο μάθημα της Χημείας, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά μπουκάλια), κασπό για τις γλάστρες, τσάντες ζωγραφισμένες στο χέρι… μέχρι και χειροποίητες χάρτινες σακούλες συσκευασίας! όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη.

Η δράση “Ένα σχολείο-αγκαλιά για τους μαθητές» αγκαλιάστηκε στην κυριολεξία από τους συμπολίτες Λαρισαίους με πολλή χαρά, από το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη και τους συνεργάτες του, από τους γονείς των μαθητών άλλων σχολείων που επισκέπτονται το περίπτερο και στηρίζουν με τις αγορές τους το σκοπό της δράσης αλλά και από τους ίδιους τους μαθητές με αποτέλεσμα η ετήσια συμμετοχή μας στις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις του Δήμου Λαρισαίων καθιστά πλέον τη δράση αλληλεγγύης θεσμό για το σχολείο μας.

Τα έσοδα διατίθενται για την οικονομική στήριξη συμμαθητών του σχολείου και των οικογενειών τους προσφέροντας ό,τι είναι απαραίτητο για να ζήσει μία οικογένεια με αξιοπρέπεια, όπως είδη ένδυσης και υπόδησης, σχολικά είδη, τρόφιμα, εξόφληση λογαριασμών πάγιων εξόδων, οικονομική στήριξη συμμαθητών για τη συμμετοχή τους σε σχολικές εκδρομές και δραστηριότητες.

Η “αγκαλιά” συντροφεύει τους συμμαθητές και μετά την αποφοίτησή τους από το Γυμνάσιο, ως μαθητές Λυκείου αλλά και ως φοιτητές.

Ζωγραφική σε τσάντες – Εργαστήρι Αλληλεγγύης 10ου Γυμνασίου Λάρισας
Χειροποίητα πλεκτά σκουλαρίκια – Εργαστήρι Αλληλεγγύης 10ου Γυμνασίου Λάρισας
Χειροποίητα κοσμήτα από κάψουλες του espresso! – Εργαστήρι Αλληλεγγύης 10ου Γυμνασίου Λάρισας
Πασχαλινές λαμπάδες, μαγιάτικα στεφάνια – Εργαστήρι Αλληλεγγύης 10ου Γυμνασίου Λάρισας

Σχετικά Άρθρα