Γονείς/Κηδεμόνες, Εκδηλώσεις, Νέα/Ανακοινώσεις, Ψυχική Υγεία

“Υποστήριξη των Εφήβων στις προκλήσεις των ημερών: Ένας Οδηγός Επιβίωσης για Γονείς” – Εργαστήρι Γονέων

Πανδημία, καραντίνα, σεισμός, μετασεισμική δραστηριότητα, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το μέλλον, τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, προσκόλληση στις οθόνες, περιορισμός της ελευθερίας, απώλεια του αυθορμητισμού και της ρουτίνας είναι μερικά μόνο από όσα καλούμαστε να διαχειριστούμε μικροί και μεγάλοι για αρκετά μεγάλο πλέον, χρονικό διάστημα.

Τι είναι αυτό που πρωτίστως με προβληματίζει σε σχέση με το έφηβο παιδί μου στην παρούσα χρονική στιγμή; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα μου με βοηθούν να αντιμετωπίζω τις δύσκολες και ευμετάβλητες καταστάσεις της ζωής;

Ποια είναι τα θετικά χαρακτηριστικά/δεξιότητες/ικανότητες του έφηβου παιδιού μου; Τι τον/την δυσκολεύει περισσότερο; Τι εκτιμάω σε αυτόν-ην; Σε ποια πράγματα τον/την εμπιστεύομαι;

Με ποια κριτήρια θέτω όρια στο έφηβο παιδί μου; Κατά πόσο τηρώ εγώ ο/η ίδιος/α τα όρια που θέτω;

είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν για συζήτηση και προβληματισμό. Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν τόσο τις δικές τους προκλήσεις, όσο και να σταθούν και να ανταποκριθούν στις αντιδράσεις των παιδιών σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Ακόμη δυσκολότερο γίνεται το έργο για τους γονείς με παιδιά στην εφηβεία, μία περίοδο με έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις, ανασφάλειες, ματαιώσεις και αναπόφευκτες συγκρούσεις. Εκεί όπου η οριοθέτηση, η διαπραγμάτευση και η επικοινωνία μοιάζει πολλές φορές με πεδίο μάχης, οι προκλήσεις των ημερών φαίνεται να έφεραν πρόσθετες δυσκολίες τις οποίες οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Έναν Οδηγό Επιβίωσης για Γονείς/Κηδεμόνες που αφορά την υποστήριξη των έφηβων μαθητών στις παραπάνω προκλήσεις των ημερών, παρουσίασε η κα Γόκτση Ασημένια – Ψυχολόγος του σχολείου στο πρώτο (διαδικτυακό) Εργαστήρι Γονέων, την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021 στις 18:30.

Σχετικά Άρθρα