Δραστηριότητες, Μαθητές/Μαθήτριες, Νέα/Ανακοινώσεις

“Ο Μαγευτικός Κόσμος της Βιβλιοθήκης”.

από την Ομάδα Βιβλιοθήκης “Περί Βιβλίου και Βιβλιοθήκης”, του 10ου Γυμνασίου Λάρισας

Η Ομάδα Βιβλιοθήκης του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, “Περί Βιβλίου και Βιβλιοθήκης” υλοποίησε τη φετινή σχολική χρονιά 2021/22 το πολιτιστικό πρόγραμμα “Ο Μαγευτικός Κόσμος της Βιβλιοθήκης”.

Ένα καράβι βιβλιοπροτάσεις – Τα βιβλία … μας ταξιδεύουν…

Η Ομάδα Βιβλιοθήκης φιλοξένησε πολλούς φίλους/μαθητές στο “μαγευτικό κόσμο” της και χάρισε πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις:

  1. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου [2 Απριλίου], –     οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν την ταινία «Ο κηπουρός των Παραμυθιών», κατασκεύασαν σελιδοδείκτες και δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλία.
Χειροποίητοι βιβλιοσελιδοδείκτες – Α΄ τάξη
… δημιούργησαν τα δικά τους μικρά βιβλία – Α΄ Τάξη

Οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου ενημερώθηκαν για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το βιβλίο, διάβασαν ένα αγαπημένο τους βιβλίο, ζωγράφισαν το εξώφυλλο του και διάδρασαν με τους συμμαθητές τους απλώνοντας τη δική τους “Λογοτεχνική μπουγάδα” στο διάδρομο, έξω από την αίθουσα Βιβλιοθήκης.

“Λογοτεχνική μπουγάδα” από ζωγραφισμένα εξώφυλλα αγαπημένων βιβλίων – Β΄ Τάξη

Οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου δημιούργησαν ακροστιχίδα με τον τίτλο ενός βιβλίου που διάβασαν.

Βιβλιο-Ακροστιχίδα – Γ΄ Τάξη

2. Οι μαθητές και οι Υπεύθυνες καθηγήτριες της Ομάδας Βιβλιοθήκης, κ.κ. Μέρτζου Αικ., Πιπίλη Ελ. και Αντωνίου Φ. δημιούργησαν το padled της Βιβλιοθήκης με πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις.

Το padlet της Ομάδας Βιβλιοθήκης “Περί Βιβλίου και Βιβλιοθήκης” https://padlet.com/faniantoniou/bookpm

3. Βιβλιοθήκη του σχολείου μας εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών MyLib και έχει τη δικιά της ιστοσελίδα, όπου οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να εγγραφούν, να δουν τους τίτλους των βιβλίων και να δανειστούν από έναν κατάλογο 1900 περίπου βιβλίων. Στο Δίκτυο εντάσσονται οι βιβλιοθήκες 187 ελληνικών σχολικών μονάδων.

Η ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://10gymlar-book.mysch.gr

MyLib-Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών

4. “Πώς γράφω μία ερευνητική εργασία;” ήταν ο τίτλος του επιμορφωτικού σεμιναρίου που παρακολούθησαν οι μαθητές της Α΄ τάξης Γυμνασίου στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συγγραφής μιας εργασίας στο πλαίσιο πολλών μαθημάτων τους. Το σεμινάριο υλοποίησε η κα Ντρογκούλη Ελένη, Αρχειονόμος/Βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μητέρα μαθήτριας του σχολείου μας.

Σεμινάριο “Πώς γράφω μια ερευνητική εργασία;”

5. Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας “Teach Me How To Greek”. Oμάδα μαθητών της Α΄ Γυμνασίου διδάχτηκε την αξία της φιλαναγνωσίας και τις δεξιότητες της δημιουργικότητας, της φαντασίας. Ήρθαν σε επαφή με τη γραφή μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και ασκήσεις αυτογνωσίας, έγραψαν δικά τους κείμενα και κατασκεύασαν το βιβλίο τους από ανακυκλώσιμα υλικά.

Η Ομάδα του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής

Σχετικά Άρθρα